Leaking Carver water pump

Jan 1, 2004
17
0
0
Visit site
My 1999 Lunar has a Carver Maxi 3 water pump and I have always had problems with the connection to the caravan leaking. Has anyone else out there had this problem and found a cure?

Maurice.
 
Mar 14, 2005
3,027
40
20,685
Visit site
If this is the fitting with the cylinderical filter housing, the most likely cause is a crack round the thread of the housing due to overtightening on the filter cartridge when fitting. unfortunately this means a complete replacement connector panel. It's a poor bit of design for something which will inevitably suffer this fate.

When replaceing the filter use a sllicone grease meant for water fittings (and DIY) rather than the food quality oil they suggest. This tricts to the threads much better. Yoou will find the fitting actually has a small stop moulded into the thread, although this can easily be overcome by too much effort - it should not be necessary to use any tools other than fingers.
 
Jan 1, 2004
17
0
0
Visit site
If this is the fitting with the cylinderical filter housing, the most likely cause is a crack round the thread of the housing due to overtightening on the filter cartridge when fitting. unfortunately this means a complete replacement connector panel. It's a poor bit of design for something which will inevitably suffer this fate.

When replaceing the filter use a sllicone grease meant for water fittings (and DIY) rather than the food quality oil they suggest. This tricts to the threads much better. Yoou will find the fitting actually has a small stop moulded into the thread, although this can easily be overcome by too much effort - it should not be necessary to use any tools other than fingers.
Thanks Ray but mine has the flat Cascade 3 filter.

Maurice
 
Aug 2, 2006
221
0
0
Visit site
Thanks Ray but mine has the flat Cascade 3 filter.

Maurice
Hi Maurice, quite common occurance, you need to get a new filter,and replace the o ring on the pump connection, before fittint the pump and filter smear a small amout of olive oil on the o rings on both pump and filter, make sure you've pushed both firmly in to position, that should do the trick.
 
Jun 9, 2005
6
0
0
Visit site
Yep i have had this problem on my Bailey Pageant the first time was 2 days into our first outing with it the 2nd was last week I have not yet got round to replacing the filter housing but am resigned to doing it. It is a simple enough procedure and only takes about 30 mins, it is just a pain having to do it so early after only 18 months use.
 

TRENDING THREADS