Status arial

Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
Hi can anybody help i have a problem with my status tv arial when i try and turn it on at the power box no red light comes on when i plug my tv in on 240v still nothing but when i plug the 12v in the red light comes on and works fine any ideas anybody
 

Damian

Moderator
Mar 14, 2005
7,510
936
30,935
Visit site
Sorry, you are not making much sense with your posting.
I understand ,if correct, that if you have all your power sources ON, ie mains connected and 12v supply ON, you don't get a red light when trying to turn the amplifier on.

What I don't understand is " but when i plug the 12v in "
What 12 v do you mean????
 
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
Sorry for the mistake i ment to say when i plug the 12v plug in from the tv into the socket everything works as it should but when i unplug the 12v plug from the tv socket the status arial stops working even on 240v nothing not even the light on the amplifire comes on
 

JTQ

May 7, 2005
3,359
1,170
20,935
Visit site
The Status"box" its amplifier is a 12 Volt DC device, not mains so to work must have a 12 VDC feed.

How is yours wired up to be supplied with its required 12V DC?

Typically, the "box" has a permanent feed, only switched by the "box's" own switch.

Has it been in your case wired from the same plug used to power the TV so requires that to inserted?

Again, typically, many dual mains and 12V DC TVs used in caravans and MHs will be factory or dealer wired to always be powered by the 12V DC option. Done that way it does not matter if on an EHU or not, as the TV and aerial work in just the same user way.
There is no concern of depleting the battery's 12V DC when on an EHU as that is being charged by the EHU also, therefore it is pointless wiring a dual voltage TV up to a mains socket.
 
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
Only just started haveing this problem i used to be able to turn the amplifier on and off when not being used but now the red light on the amplifier only comes on when the 12 v is pluged in from the tv lead then it works fine its not a problem as i always use 12v operation even when i use EHU but its just confuseing how and why its just stoped operatiing in the normal way
 
Oct 12, 2016
271
80
10,735
Visit site
With the EHU connected and turned on check the voltage at the amplifier plug. The 12v arrives in the centre ‘hole’ of the plug, the earth is the outside. I suspect you’ll find there’s no earth connection. Remove the 12v socket next to the tv and check whether the wire from the amplifier has been piggybacked from this socket. 12v DC is funny stuff. It’s possible the earth has come adrift and the TV and consequently the amplifier is picking up an earth from somewhere else like the ground for the aerial socket via your aerial lead when plugged into the TV. You could prove that by simply disconnecting the TV aerial lead from the socket
 
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
Many tks for your replys i will check what you suggested ltr so your saying with the tv pluged into the 12v socket the amplifer turned on tv alrial plug in just unplug the tv alrial from the socket and if the light goes off on the amplifer i have a earth problem ???
 
Oct 12, 2016
271
80
10,735
Visit site
Yes exactly. Have you tried plugging anything else into the 12v socket like a car phone charger to see if it’s working. Just thinking of things you can do without resorting to checking with a multimeter.
 
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
Tks Tuningdrew i did what you suggested and the thing you pointed out were correct i set the tv up pluged 12v plug into the socket put the arial in and the status worked fine but as soon as i pulled the tv arial out the red light on the amp went out and when i put the 240v volt plug in no light on the amp came on ???so if like you said its a earth problem how do i go on about finding that problem out ??
 
Oct 12, 2016
271
80
10,735
Visit site
I would now be checking the other 12 v outlets in the caravan to see if they are working with say a car phone charger. If not then the Earth for the 12v sockets is missing. Probably somewhere near the power supply unit there may be a collection of all the 12v earths at one point.Maybe a broken wire or bad connection there. If the other sockets are working then I’d be looking at the 12v socket where you’ve been plugging the TV in. I could imagine that that’s where your fault lies as the aerial amplifier may be connected to this socket.
Keep in touch.
 
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
Right i have just pluged a 12v phone charger into all the 12v sockets and they are working fine i plug the 12v tv plug into the socket and still nothing on the amp put the arial in and the amp works fine red light and everything pull the arial out and amp stops working also theres nothing on the 240v EHU not even when arial is pluged in but not fussed about that because i allways use 12v feed even on EHU ??
 
Oct 12, 2016
271
80
10,735
Visit site
Because the Amplifier is a 12v device it’s still looking for the earth. Out of interest does the TV work on 12v without the aerial connected?
 
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
No iam sat in the van on the drive watching the tv as we speak 12v still pluged in pull arial out and the amp stops working plug it back in and the amp starts working again
 
Oct 12, 2016
271
80
10,735
Visit site
Proves that the earth is missing. And it’s finding an earth through the telly. I don’t know what van you have but is the 12v socket you’re running the TV off close to the amplifier?
 
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
I have a sterling elite searcher and the tv and arial sockets i use are about 6ft away from the amp but i still cant understand why i cant turn the amp on and off with nothing conected to it like i used to be able to do when not in use
 
Oct 12, 2016
271
80
10,735
Visit site
Because it hasn’t got an earth on the power supply plug. On my Swift it’s a black plug with a black and red wire going to it. . Maybe take a photo of your amplifier or give me the make and model of it.
You didn’t say whether the TV turns off when you unplug the aerial lead when it’s on 12v
 
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
No the tv stays on with the arial not pluged in just a message no signal on the tv
 

Attachments

  • 15879052108085487864168465821596.jpg
    15879052108085487864168465821596.jpg
    910.8 KB · Views: 5
  • 15879052382703779993754030276389.jpg
    15879052382703779993754030276389.jpg
    1,000.5 KB · Views: 5
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
No i dont have owt like that will have to invest in a multimeter at some point there always handy to have in the van thanks for you info its been much apprecated and when all this lockdown is over i will get it sorted because the van is going nowhere anytime soon it was just puzzleing me just want to get out rallying again with our DA
 
Aug 17, 2019
106
18
4,585
Visit site
Ok cheers just orderd a multimeter off ebey be about 4days till it arrives so will have a play with it when it get here ???
 

TRENDING THREADS

Latest posts